Waarom is onderhoud van je website belangrijk?

5 mrt 2019

Degelijke onderhoudsroutines in je website dragen niet alleen bij aan een optimale gebruikservaring en SEO. Tijdige updates, upgrades, security tests en proactieve monitoring van de technische infrastructuur dragen in het bijzonder ook bij aan bescherming tegen datalekken en hackers.

Maar wat houdt een websiteonderhoud juist in? En welke risico’s neem je indien je website niet bijgewerkt en gemonitord wordt? Dat leg ik graag aan je uit in deze blog.

Cybercrime tegengaan

Je hoort, ziet en leest het dagelijks in de actualiteit: websites worden gehackt om persoonlijke gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden te bemachtigen. Of ze worden gehackt om malware te verspreiden of bezoekersverkeer om te leiden naar fake bestemmingswebsites. Zo werd dit jaar een website van de Europese Centrale Bank (ECB) gehackt met als doel phishing-activiteiten uit te voeren nadat er e-mailadressen, namen en titels van abonnees waren buit gemaakt.

Maar het zijn niet steeds de grote spelers die getarget worden. KMO-websites en websites van verenigingen zijn vaak heel interessant voor hackers omdat in deze omgevingen niet altijd de nodige budgetten worden vrijgemaakt om proactief een degelijke onderhoudsroutine te voorzien. Ook zij zijn echter wettelijk verplicht om data veilig te verwerken en datalekken te melden aan de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Maar mijn bedrijfswebsite is toch professioneel ontwikkeld?

Natuurlijk, maar helaas slechts voor even. Wanneer je website ontwikkeld wordt, kan je webbouwer gebruik maken van actuele technologie waarbij de achterliggende code en het eventuele Content Management System (CMS) of beheerderspaneel up-to-date zijn. Bovendien kunnen er strikte veiligheidsmaatregelen genomen worden om toegang voor onbevoegden te voorkomen. We denken dan onder meer aan de installatie van een SSL certificaat, een blacklistingbeleid bij brute force attacks, strenge configuratie van de webserver, minimale vereisten voor gebruikerswachtwoorden, proactieve monitoring van technische KPI’s om afwijkingen op te sporen, maatregelen om DDoS-aanvallen en SQL-injecties tegen te gaan… Bij Datalink hebben we bijvoorbeeld een security checklist die onderverdeeld is in verschillende categorieën.

Belangrijk is om nadien ook periodieke controles in te voeren. Zij moeten ervoor zorgen dat je website tot in de puntjes in orde blijft. Dit behoort tot het websiteonderhoud dat een cruciale factor is om de kans op hacks en datalekken te minimaliseren.

Je CMS, een opportuniteit of bedreiging?

Veel websites worden ontwikkeld op basis van een CMS. Een CMS bevat een log-inpagina en beheerderspaneel waarbinnen je zelf teksten, blogberichten en/of afbeeldingen kan aanpassen of publiceren. Daardoor moet de webbouwer niet steeds ingeschakeld worden voor allerhande kleine aanpassingen. We kennen bijvoorbeeld WordPress, Joomla! en Drupal. Deze CMS-systemen zijn open source wat betekent dat de broncode ervan vrij te gebruiken is en er een team van ontwikkelaars voortdurend samenwerkt aan updates en nieuwe releases. De webontwikkelaar kan via kant-en-klare templates websites opbouwen of zelf een unieke vormgeving programmeren die aan het CMS wordt gelinkt. Bovendien kunnen er veel extra functionaliteiten toegevoegd worden aan dit soort websites via plugins of extensies.

In de realiteit zien we vaak dat CMS-systemen aangevuld worden met tientallen verschillende plugins, allemaal van verschillende ontwikkelaars. Dit is gevaarlijk want deze wirwar aan code brengt ernstige veiligheidsrisico’s met zich mee. Wij hanteren de vuistregel dat je het aantal plugins en extensies best onder de tien houdt. Er is immers maar weinig controle op het al dan niet tijdig up-to-date zijn van deze extensies én het expertiseniveau van de makers. Je voelt het al aan; een grafisch aantrekkelijke website is leuk en wel. Maar het zijn vaak de technische aspecten die je website maken of kraken.

Meestgebruikte CMS-systemen

WordPress is volgens Wappalyzer veruit het meest populaire CMS-systeem wereldwijd.

WordPress most hacked CMS

Maar WordPress was helaas in 2018 ook het meest gehackte CMS ter wereld (lees hier het onderzoek van Securi)

Moet je daarom een populair CMS vermijden? Nee hoor. Maar zorg er wel voor dat je website technisch goed in elkaar zit door te kiezen voor een partner met kennis van zaken. Een partner die functionaliteiten correct programmeert, onderhoudt en controleert, in de plaats van te kiezen voor kant en klare code van verschillende bronnen.

Naast de meest courante CMS-systemen bestaan er ook beheerdersmodules die zelf ontwikkeld zijn. Hierdoor zijn ze vaak lichter en sneller. Als de webontwikkelaar over voldoende technische expertise beschikt, is het custom CMS goed dichtgetimmerd en voorzien van strenge beveiligingsmaatregelen. Team Datalink ontwikkelde zo bijvoorbeeld Sesame waar een volledig unieke website op maat kan aangesloten worden.

De meerwaarde van een onderhoudsroutine

De relatie met je websitebouwer stopt niet bij de oplevering van je website. Integendeel! Je spreekt best een onderhoudsroutine af waarbij de webbouwer gedurende een vooraf afgesproken aantal uren of een overeengekomen takenpakket de website onderhoudt.

De webbouwer monitort de website of webapplicatie en voert de nodige updates en upgrades uit om de broncode veilig en up-to-date te houden. Dit is trouwens extra belangrijk geworden omwille van de GDPR-plichten die we als organisatie dienen na te leven. De onderhoudsovereenkomst kan ook in de vorm van een SLA of service level agreement opgesteld worden.

Welke taken kunnen er in het periodiek onderhoud van je bedrijfswebsite voorkomen?

Taken die frequent voorkomen in onderhoudsovereenkomsten zijn:

 • Onderhoud van de servers om ervoor te zorgen dat de website bereikbaar en veilig blijft;
 • Het voorzien en tijdig verlengen van een SLL-certificaat voor de versleuteling van de communicatie die bezoekers in formulieren ingeven;
 • Onderhoud van de database en periodieke back-ups zodat er geen belangrijke gegevens verloren gaan;
 • Updates of upgrades naar nieuwe versies van het CMS, thema’s of de broncode;
 • Updates en controles m.b.t. de aanwezige plug-ins of extensies;
 • Implementatie van nieuwe beveiligingstechnieken of configuraties;
 • Monitoring en blacklisting van IP’s bij brute force attacks;
 • Monitoring van KPI’s zoals laadtijden, het bandbreedteverbruik,…
 • SEO-checkups om optimaal gevonden te worden door surfers én zoekmachines zoals Google;
 • Eventueel assistentie over het gebruik van de website door middel van telefonische hulp, bijstand via e-mail of het voorzien van documentatie zoals handleidingen;
 • Bezorgen van gepersonaliseerde rapportages;
 • ….

Wat zijn de risico’s als je bedrijfswebsite geen onderhoudsroutine heeft?

 • Je loopt een verhoogd risico op hacking door cybercriminelen die meestal volledig geautomatiseerd en willekeurig websites aanvallen. Een voorbeeld is het datalek bij Marriott en meer recent het datalek bij het Belgische dataleerplatform Datacamp waarbij persoonsgegevens van 700.000 gebruikers op het dark web aangeboden werden voor nog geen 50 euro.
 • Is je bedrijfswebsite gehackt? Dan kan deze gebruikt worden om spam de wereld in te sturen of om andere computers aan te vallen bijvoorbeeld door middel van ransomware.
 • Wanneer je website geïnfecteerd raakt met malware zal dit een onmiddellijk effect hebben op de ranking van je site in Google en andere zoekmachines. Je website is dan slechter vindbaar.
 • Je loopt het risico op imagoschade indien je website geïnfecteerd is met malware. Browsers kunnen surfers immers waarschuwen wanneer een infectie wordt aangetroffen waardoor bezoekers je website zullen verlaten.
 • Je domeinnaam kan op een zwarte lijst komen te staan en zakelijke e-mails kunnen bestempeld worden als spam. Het zou zelfs kunnen dat je website of noodzakelijke functionaliteiten geblokkeerd worden wat een grote impact heeft op de functionaliteit van de site.
 • Het niet hebben van een SSL-certificaat maakt dat ingevulde formulieren onderschept kunnen worden wat kan wijzen op een datalek dat strafbaar is omwille van de GDPR.

Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden waarin gebrekkig onderhoud heeft geleid tot mega-lekken van persoonsgegevens zoals recentelijk nog weergegeven is in dit persbericht over een online huurwebsite.

Zoals je kan zien, zijn de risico’s van een website die niet up-to-date is niet te onderschatten en kan je door een degelijk onderhoud veel ellende voorkomen. Niet alleen maak je van het world wide web een veiligere plek, ook de online reputatie van je bedrijf is veilig gesteld!

Even samenvatten: waarom is websiteonderhoud een must?

 • Het houdt je websiteranking technisch in topvorm;
 • je website blijft functioneel;
 • het houdt mensen met slechte bedoelingen buiten;
 • je beschermt je kostbare data en je vermindert het risico op datalekken;
 • je website wordt sneller door zoekmachines weergegeven aan potentiële klanten of gebruikers;
 • bedreigingen worden proactief opgespoord en verholpen;
 • en zoals we wel weten…… repareren kost veel meer dan voorkomen!

Hulp nodig?

Hoe is het met de gezondheid van jouw website gesteld? Laat een website check-up uitvoeren en je ontvangt een inzichtelijk rapport over de betrouwbaarheid en veiligheid van je website.

Vraag hier meer informatie aan

Anneleen Gielissen

Anneleen Gielissen

Office Manager & First Impressions

Anneleen is een administratieve duizendpoot met taaltalent. Wat ze het liefst doet? Ervoor zorgen dat online en offline bezoekers zich steeds hartelijk welkom voelen, én de interne processen bij Datalink in goede banen leiden.