Websites overtuigen pas wanneer ze de gebruiker een betrouwbare indruk geven. Wanneer je via het internet op zoek gaat naar informatie, of je wilt een online aankoop doen, dan ga je ook zelf valideren of de website waar je op terechtkomt een betrouwbaar karakter heeft. Onbetrouwbare websites bezoeken en daar je gegevens achterlaten of tot transacties over gaan, kan immers nefaste gevolgen hebben.

Deze zeven tips helpen je om een betrouwbare website te herkennen, én kan je aftoetsen in je eigen website om na te gaan of hij voor de test slaagt.

1. Controleer de URL

Werp een kritische blik op de domeinnaam van de website. Het wil niet zeggen dat de website betrouwbaar is wanneer de naam van het merk in de link voorkomt.

TechPulse, een nieuwswebsite over de technologiewereld geeft als voorbeeld dat je via https://www.paypal.com.ro.cgi-bin.webscr.obscurejuspurchasedomain.com/webscr?cmd=_login-processing&login_cmd=_login-done&login_access=1355929670 niet op de website van Paypal terecht zal komen. Hoe je dit weet? Door de URL te chekcen. Om dit te doen, bekijk je best de informatie tot aan de extensie. In bovenstaand geval wordt er verwezen naar “obscurejustpurchasedomain.com”. Ziet de URL er anders uit dan normaal? Dan verlaat je best zo snel mogelijk deze website.

2. Controleer of het duidelijk is wie de website-eigenaar is

Benoemen de contactgegevens op de website een commercieel bedrijf of particuliere persoon? Of ontbreken de contactgegevens? Op betrouwbare websites kan je transparant en duidelijk zien wie de verantwoordelijke is. Op onze website tonen we je zelfs foto's van ons team, de mensen achter de merknaam. Zover hoeft het natuurlijk niet te gaan. Bij voorkeur vind je op de contactpagina van de website die je bezoekt, alvast de correcte bedrijfsgegevens terug.

3. Controleer of de website beschikt over een SSL-certificaat

Je kan erg makkelijk controleren over een website betrouwbaar is aan de hand van het SSL-certificaat. Dit is natuurlijk niet het enige technische element dat je dient te checken maar het is een goed begin 😉 Begint de URL van de website met https of zie je een slotje voor de domeinnaam? Dan beschikt deze website over een beveiligde verbinding. Je kan in de meeste browsers ook klikken op dit slotje voor een verificatie.

4. Controleer de wettelijke verplichtingen van de website

Ga ook zeker na of alle wettelijk verplichte gegevens aanwezig zijn op de website. Hiermee bedoelen we dan:

 • De naam van de aanbieder
 • Het fysieke adres
 • De contactgegevens
 • Het ondernemingsnummer
 • De toezichthoudende autoriteit
 • Het gereglementeerd beroep
 • Het btw-nummer
 • Het privacybeleid

Gaat het over een webshop? Dan kan je bijkomend ook rondkijken voor:

 • Reviews
 • Keurmerken
 • Certificaten of Awards
 • Algemene voorwaarden

5. Controleer het taalgebruik op de website

Misschien voor de hand liggend, maar bekijk ook zeker het taalgebruik. Bezoek je een website van een grote speler zoals Apple, Nike of Gucci en is de website geschreven in gebroken Nederlands of lijkt het er op dat de volledige webcopy in Google Translate werd gegooid? Dan kunnen de alarmbelletjes best beginnen rinkelen.

6. Controleer de prijzen op de website

Hier geldt: wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook. Zie je net dat exclusieve paar sneakers (of Louboutin pumps voor de dames 😉) waar je al maanden van droomt aan een spotprijs? Dan heb je waarschijnlijk te maken met oplichters. Ga in dit geval zeker de overige tips op deze checklist na, én betaal met paypal of mastercard indien hierbij een kopersbescherming is inbegrepen.

7. Controleer het transparantierapport van Google

Tenslotte heeft Google een handige tool ter beschikking gesteld om de betrouwbaarheid van website na te gaan: het Transparantierapport van Google. Deze tool toetst ingegeven websites af aan een databank van websites waarvan bekend is dat ze malware bevatten of gebruik maken van phishingtechnieken.

Hoe ga je hiermee aan de slag?

 • Surf naar de "Transparantierapport van Google" pagina
 • Tik in de zoekbalk onder ‘Status van website controleren’ de URL in van de website waarvan je de betrouwbaarheid wilt checken.
 • Klik op enter voor een uitgebreid rapport.
een screenshot van onze score op de transparantietool van google

Zo, met deze checklist bij de hand, kan je jouw ontdekkingstocht op het wereldwijde web net iets veiliger voortzetten.

Twijfel je toch nog of een website betrouwbaar is of heb je vragen over cyberveiligheid? Dan neem je best even contact op met het Centre for Cyber Security Belgium via de website van Safeonweb

Wil je online fraude of oplichting melden? Dan kan je terecht bij het meldpunt van de FOD Economie of op een politiekantoor in je buurt.

Is jouw website (lichtjes) onbetrouwbaar gebleken en wil je hier iets aan doen? Schakel de webexperts van Datalink in voor een website check-up en gericht advies.

Contacteer je webexperts