Thuiswerken als een pro

Efficiënt thuiswerken als een pro: 7 tips

Thuiswerken is fun! Een (half) uur langer slapen, koffie van je eigen Nespresso-machine en filevrij ontwaken, heerlijk! Natuurlijk is een productieve werkomgeving ook thuis belangrijk. En in realiteit is dit vaak moeilijker dan het lijkt. Met deze 7 tips kan je in no time efficiënt aan de slag in je thuiskantoor.

1. Bereid je voor op je werkdag

Laat jezelf niet verleiden om tot het laatste moment onder de wol te liggen maar zet je wekker op het tijdstip waarop je normaal gezien op zou staan. Neem een douche, kleed je aan en ontbijt rustig. Zo ben je optimaal ontwaakt om aan je werkdag in je thuiskantoor te beginnen. Voer je vaak videogesprekken met collega’s of klanten? Dan raden we aan om ervoor te zorgen dat je een gepast hemd of ander bovenstuk aan hebt.

2. Zorg voor structuur

Structuur is superbelangrijk. Zeker wanneer je in teamverband werkt. Gebruik daarom steeds een agenda om je taken in te plannen en houd je zo goed mogelijk aan je dagindeling. Plan je pauzes proactief in. Thuiswerkers durven deze al eens uit het oog te verliezen. Wil je werkinstructies, taken en checklists met collega’s uitwisselen? Dan is Teamify een handige tool waarin je alle procedures, knowhow én to do’s kan delen en delegeren.

3. Voorzie een vaste werkplek

Op de sofa of aan de eettafel “tussen de soep en de patatten” werken is niet bevorderlijk voor je productiviteit. Voorzie daarom een werkplek waar je rustig kan plaatsnemen. Dit draagt ook weer bij aan je structuur. Je zal merken dat het makkelijker wordt om je te concentreren en productiever te zijn.

4. Vermijd wat je verleidt

Heb je een zwak voor het bingewatchen van series op Netfix of kan je het niet weerstaan om je partner of kinderen om de 10 minuten te checken? Vermijd deze verleiding door je werkplek in een rustige kamer in te richten. Vecht tegen de lokroep van je keuken om elk halfuur een tripje naar de koekjespot, koelkast of snoepkast te maken. Je broeksriem bedankt je 😉

5. Zorg voor een check-in en check-out

Bestaat er op kantoor een overlegritme waarbij je bijvoorbeeld bij de start en aan het einde van de werkdag een check-upmeeting voert met je leidinggevende? Behoud deze routine ook tijdens het thuiswerk. Dit kan door ’s ochtends en ’s avonds een momentje te voorzien om kort te chatten of (video)bellen.

6. Streef naar duidelijke communicatie

Face-to-face communicatie is vaak de ideale communicatievorm om belangrijke of complexe topics te bespreken. Probeer deze communicatie zo goed mogelijk te benaderen door gebruik te maken van video conferencing tools zoals Microsoft Teams.

Houd er ook in je geschreven (e-mail)communicatie rekening mee dat de ontvanger mogelijk net iets meer context nodig heeft dan tijdens een informeel overleg op kantoor. Maak je communicatie klaar en duidelijk, en verifieer of je boodschap helder is.

7. Werk in de cloud

Werk je gewoonlijk in een vaste mappenstructuur samen met je collega’s? Of misschien heb je de halve kantooradministratie moeten verhuizen om toch maar aan de projectgegevens te kunnen van thuis uit. Het kan makkelijker!

Dankzij een online werkplek zoals Digidesk werk je thuis alsof je op kantoor bent. Je maakt gebruik van een eigen toestel maar hebt wel toegang tot de gegevens en apparatuur op kantoor. En dat op een streng beveiligde manier.

Digidesk biedt zelfs werkplekken aan die speciaal zijn ingericht voor architecten, bouwbedrijven en technisch tekenaars. Hun tools vereisen extra rekenkracht of specifieke grafische kaarten om 3D-tekeningen en complexe berekeningen en renders te maken. Waarom kiezen voor moeilijk als het ook makkelijk kan?

Zo, met deze tips maak je alvast een optimale start in je thuiskantoor.

Beschik je nog niet over een werkplek in de cloud en wil je graag de mogelijkheden bekijken? Geef ons een seintje. We verzorgen graag een demo!

Scroll naar boven