Google Maps werkt niet meer op mijn website! En nu?

3 dec 2018

Indien je gebruik maakt van Google Maps op jouw website, is het mogelijk dat jouw kaart niet meer goed wordt weergegeven. Is dit zo? Lees dan zeker verder! Ik help je graag op weg om dit op te lossen.

Betalen voor Google Maps?

Google kondigde in 2016 al aan dat hun dienst Google Maps betalend zou worden en dat gebruik zonder een geldige sleutel niet langer ondersteund zou worden. In de praktijk werd deze verplichting echter niet afgedwongen en bleven integraties zonder geldige sleutel ook gewoon werken. Onlangs kwam hier dan toch een einde aan. Google legt gelukkig niet zomaar alle gebruikte kaarten volledig plat, maar deze maatregel heeft wel een aantal hinderlijke gevolgen.

Wat veranderde er bij Google Maps?

Je dient als gebruiker facturering met een creditcard in te schakelen indien je gebruik wil maken van geavanceerde functies zoals gepersonaliseerde markers of bewerkte kaarten. Ook wanneer je meerdere locaties wil tonen met een eigen marker zal dit nodig zijn. Daarbovenop zorgde Google voor een vereenvoudiging van zijn API’s en werden ze onderverdeeld in 3 categorieën: Maps, Routes en Places.

Een API is een set aan definities waarmee softwareprogramma’s onderling communiceren. Via een API kunnen softwareapplicaties automatisch informatie en/of functionaliteit uitwisselen, zonder dat ontwikkelaars precies hoeven te weten hoe het andere programma exact werkt.

Maps is het meest gebruikte product waarbij je plaatsen kan vertonen op Google Maps en in Google Street View. Routes wordt gebruikt om routes te berekenen tussen twee locaties en Places dient om informatie over een bepaalde locatie op te zoeken zoals bijvoorbeeld reviews. Via de Google API kan je deze informatie integreren in je website.

Hoeveel moet ik betalen om Google Maps te gebruiken?

Google heeft er voor gekozen om haar standaard en premium plans om te vormen naar een ‘pay as you go’-systeem. Betekent dit dat je voor iedere hit euro’s zal moeten neerleggen? Nee, gelukkig niet!

Er blijft een gratis variant van Google Maps beschikbaar. Dit betreft de standaardkaart die je kan ‘embedden’ in je website zoals de linkerafbeelding hieronder. Wil je bewerkingen op deze kaart uitvoeren zoals eigen kleuren of markers, of wil je meerdere locaties kunnen tonen? Dan zal je moeten overschakelen op de premium-variant. Deze kan je ineens ook een eigen styling geven zoals op de rechterfoto hieronder.

Google Maps Premium vs GratisGoogle Maps Free vs Premium

Zodra je kredietkaart aan je Google-account en project gekoppeld is, gaat het ‘pay as you go’-plan van start. Je zal vanaf dat moment betalen per 1000 laadacties van kaarten op je website. Meer informatie over de exacte prijzen kan je raadplegen op de website van Google Cloud nadat je gratis krediet van $ 200 is opgebruikt.

Prijzen betalend Google Maps

Prijzentabel voor Google Maps premium

Google Maps zal blijven werken, ook als je (nog) geen geldige sleutel hebt of nog geen kredietkaart gelinkt hebt aan je product. Maar er zijn wel gevolgen. Zo zal Google kaartjes op websites omvormen naar lage-resolutiekaarten. Bovendien worden deze kaarten voorzien van het watermerk ‘Uitsluitend voor ontwikkelingsdoeleinden’ en eventueel nog andere meldingen.

Grotere problemen zal je ondervinden bij het gebruik van achterliggende API’s zoals de Street View API, de Directions API, de Maps JavaScript API, de Geocoding API en de Geolocation API. Zo zullen adressen op je website bijvoorbeeld niet meer naar coördinaten worden omgevormd.

Hoe los je dit probleem op?

Volg onderstaand stappenplan om weer optimaal met Google Maps op je website te kunnen werken.

1) Surf naar https://cloud.google.com/maps-platform/ en log in met je Google account.

2) Klik op ‘Aan de slag’ en selecteer de producten die je wilt gebruiken.

Google Maps API's kiezen

3) Vink de gewenste opties (Maps, Routes of Places) aan.

Google Maps producten selecteren

4) Hierna selecteer je een project of maak je een project aan voor je website.

Google Maps platform enable

5) Klik op volgende.

6) Schakel de facturering in door een factureringsaccount aan te maken.

7) Geef je adresgegevens in en link je kredietkaart.

8) Schakel nu je API’s in door op ‘Volgende’ te klikken.

Google Maps API inschakelen

9) Je bent er bijna! Je ziet nu een API Key in een grijs kadertje.
Deze bezorg je aan de beheerders van je website zodat zij het nodige in orde kunnen maken.

Google Maps API key

API Key vergeten? Geen probleem! Log je gewoon even terug in om deze te raadplegen.

Maar, Safety First!

Vergeet niet om jouw API-key voldoende te beveiligen tegen onrechtmatig gebruik. Wanneer je klikt op ‘Done’ krijg je de mogelijkheid om bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen waardoor je factureringsaccount niet onrechtmatig kan gebruikt worden. Contacteer zeker je webontwikkelaar om je hierin proactief te begeleiden.

Hulp nodig?

Heb je assistentie nodig over het gebruik van Google Maps op je website? Team Datalink helpt je graag!

Anneleen

Anneleen

Office Manager & Manager of First Impressions

Hey, ik ben Anneleen! Ik zorg voor een fantastische eerste indruk van Datalink door heldere communicatie via telefoon, e-mail en op kantoor. Klantvriendelijkheid, snelle reactietijden en respectvol omgaan met gegevens zijn waarden die ik voorop stel.

Anneleen is de duizendpoot van Datalink. Ze wordt door haar collega’s beschreven als to-the-point, behulpzaam en 100% betrouwbaar. Als boekenwurm, talenknobbel en slimme schrijfster verzorgt ze ook de SEO copywriting van je website.

“Anneleen is onze speurneus. Als er iemand jarig is, de procedures niet gevolgd worden of als er iets nodig is op kantoor, dan heeft ze het gezien! “ – Karen

Overtuigen met webinars: 5 tips

Overtuigen met webinars: 5 tips

Vandaag de dag is het door COVID-19 nog steeds niet mogelijk om te gaan netwerken of om workshops en opleidingen te volgen zoals we dat voorheen deden. Het laatste jaar is er dan ook een heuse opmars geweest van online opleidingen, workshops via Zoom of Teams en… van webinars! Hoe je met webinars aan de slag kan gaan én deelnemers kan overtuigen, vertellen we je vandaag aan de hand van 5 tips.

Processen automatiseren via je website? Start met deze 5 tips!

Processen automatiseren via je website? Start met deze 5 tips!

Als ondernemer wil je je kunnen focussen op wat voor jou écht belangrijk is. Dit betekent: op tijd en stond de nodige focustime inplannen om te werken AAN je bedrijf in plaats van IN je bedrijf. Toch ligt er veel werk op je bord: offerteaanvragen  behandelen, opvolgmails uitsturen en opdrachten aan je team delegeren en opvolgen. Vandaag deelt Karen 5 tips om de efficiëntie op de werkvloer te boosten door het automatiseren van processen met behulp van je website.