Als ambitieus bedrijf heb je geen tijd te verliezen. Je moet dan ook op digitale continuïteit kunnen rekenen. Een belangrijke speler in je digitale infrastructuur, is je server. Tijdig anticiperen op zijn gemiddelde levensduur zorgt ervoor dat je je groei voor kan zijn, én kan profiteren van nieuwe mogelijkheden.

Wat is de levensduur van een server?

De gemiddelde levensduur van een server is 3,5 tot 5 jaar. Hoe lang je server mee gaat, is onder meer afhankelijk van de geïnstalleerde applicaties, de groei van het aantal gebruikers, de omgeving waarin je server zich bevindt, en de draaiuren van de harde schijven. Zolang een server up-and-running is, sta je echter niet meer stil bij de mogelijke vervanging ervan.

Toch is het interessant om voor te denken over de levensduur van kritieke toestellen omdat de goede werking van je firma hiervan afhangt. Bovendien kan je deze toestellen best proactief laten monitoren zodat je weet of ze nog klaar zijn om je volgende groeispurt op te vangen.

Wanneer is het tijd om je server te vervangen?

Hoe herken je een server die aan vervanging toe is? Onderstaande redenen doen de alarmbel rinkelen:

Je server is niet langer kostenefficiënt

Ook al is de technische levensduur van je server niet altijd verstreken na drie tot vijf jaar, vaak is je servicecontract of garantie wel verlopen. Het gevolg? Investeren in nieuwe technologie is interessanter dan de prijs betalen voor een verlengde garantie.

Je meet productieverlies

Servers die blijven doordraaien verhogen de kans op storingen. Dit zien we vooral bij componenten zoals harde schijven, voedingen en ventilatoren waarbij de betrouwbaarheid met de jaren afneemt. Gaat je server eenmaal down door een hardwarepanne, dan zijn bedrijfskritieke systemen een tijdlang niet beschikbaar en betekent dit een breuk in je digitale continuïteit.

Apparatuur die veroudert, werkt trager. Wanneer je bedrijf tegelijkertijd groeit in het aantal medewerkers of de hoeveelheid werk, zal je dit merken aan de serverprestaties.

Je server is incompatibel geworden met nieuwe hardware of software

Wanneer hardwarecomponenten in verouderde servers defect gaan, kan het een uitdaging worden om vervangingsonderdelen te vinden. Bovendien zijn nieuwe onderdelen met een betere performantie vaak niet compatibel met oudere technologie. Ook up-to-date software is belangrijk. Stopt de ondersteuning voor het besturingssysteem dat je momenteel in gebruik hebt, en moet je overschakelen naar een nieuwe versie? Dan bestaat de kans dat je server niet meer compatibel is.

Je server is verouderd en daardoor niet meer veilig

Waar servers vroeger goed geïsoleerd werden in het bedrijfsnetwerk, willen we vandaag mobiel kunnen werken van op externe locaties. Daardoor worden serversystemen, die veel krachtiger zijn dan werktoestellen, het doelwit van hackers. Hackers willen kostbare data ontvreemden of de serverkracht gebruiken voor malware-doeleinden met alle gevolgen van dien. Verouderde servers worden kwetsbaar en zijn vaak niet geschikt voor moderne beveiligingstechnologieën.

Je server neemt veel plaats in

Heb je momenteel een rack met servers in dienst dat erg veel vloerruimte in neemt? Nieuwe generaties van servers zijn niet alleen extra krachtig en energiezuinig, ze worden ook kleiner waardoor je plaats kan besparen.

Zoals je merkt, zijn er verschillende elementen die de performantie van een server beïnvloeden. Je vraag je misschien af of het vandaag niet simpeler kan? Cloudservers bieden een interessant alternatief.

Wat is een cloudserver?

Een cloudserver is een virtuele server die in een cloudomgeving draait. Dit wil zeggen dat er geen fysiek toestel in je bedrijf aanwezig is, en dat je in de plaats daarvan werkt op serverhardware- en software die zich in een datacenter bevindt.

De cloudserver is toegankelijk via de werktoestellen die hiertoe geconfigureerd zijn. Je logt in zoals je dit gewoon bent bij een in-company server, maar gebruikt externe infrastructuur om op te werken.

Wat zijn de voordelen van een cloud server?

Werk je op een cloudserver, dan kan je een aantal uitdagingen die fysieke servers met zich meebrengen, uit de weg gaan. Zo is werken in de cloud:

 • Plaatsbesparend:

  Aangezien er geen fysieke server meer nodig is in je bedrijf, bespaar je ruimte die herbestemd kan worden.


 • Kostenefficiënt:

  Bij een cloudserver zijn de initiële investeringen veel lager. Je hoeft bijvoorbeeld geen dure hardware te kopen waarbij je de factuur direct betaalt maar de kost over jaren moet afschrijven. Cloudservers worden geleverd via een maandelijks abonnement zodat je betaling en bedrijfskost steeds samenvallen. Bovendien moet je niet meer investeren in back-uphardware aangezien data back-ups ook in de cloud plaatsvinden. Gaat er serverhardware defect, wordt deze op datacenterniveau vervangen zonder bijkomende kosten.


 • Schaalbaar en flexibel:

  Is je bedrijf volop aan het groeien? Of heb je afwisselend meer of minder gebruikers? Een cloudserver groeit of krimpt mee met je bedrijf waardoor je enkel betaalt voor de capaciteit die je echt nodig hebt.


 • Optimaal beveiligd:

  Wanneer je een fysieke server in gebruik hebt, moeten ook de beveiligingsmaatregelen geüpdatet en regelmatig aangescherpt worden. Bovendien zijn periodieke updates en monitoring onmisbaar om de performantie van je toestel te meten. Al deze (vaak los af te sluiten) diensten worden bij een cloudserver meegeleverd.

  Overmachtsituaties zoals diefstal of brand worden bij een cloudserver tot een minimum herleid aangezien datacenters zeer streng fysiek beveiligd zijn en de meeste cloud service providers zelfs redundancy voorzien. Dit wil zeggen dat meerdere datacenters elkaars systemen opvangen bij een storing.


 • Krachtig en snel:

  Doordat cloudservers uitbreidbaar zijn, kan je je dienst opschalen waardoor hij krachtig en snel blijft, ook tijdens je verdere groei. Kwalitatieve providers innoveren en vernieuwen hun infrastructuur zelfs proactief waardoor ook jij als klant geniet van performate systemen.

Is jouw server aan vervanging toe?

Overweeg je over te stappen naar de cloud?

We bezorgen je graag informatie of een voorstel op maat.

Chat met onze IT-adviseurs