Einde Windows 7 in zicht: waarom overstappen naar Windows 10?

25 okt 2019

Op 14 januari 2020 eindigt de ondersteuning voor Windows 7. Dit besturingssysteem is echter nog heel populair, ook in bedrijfsomgevingen. De tijd voor een overstap naar Windows 10 begint dus te dringen. Zeker voor organisaties met een groot volume aan systemen. Waarom dit zo belangrijk is, en welke risico’s en gevolgen het werken met een verouderd besturingssysteem met zich meebrengt licht ik hieronder graag toe.

Geen ondersteuning meer voor Windows 7, wat nu?

Het is een klassiek verhaal dat de productondersteuning van software verloopt na een bepaalde levensduur. Windows 7 werd gelanceerd in 2009 en zal na tien jaar, op 14 januari 2020, geen productondersteuning meer ontvangen.

Microsoft stopt met het aanbieden van volgende diensten na 14 januari 2020:

  • Gratis technische ondersteuning
  • Software-updates
  • Maandelijkse beveiligingsupdates of fixes

Na 14 januari 2020 krijgen gebruikers van Windows 7 dus geen gratis technische ondersteuning of software-updates meer ter bescherming van hun computer. Microsoft zal tot januari 2023 echter wel nog support leveren tegen betaling maar dit is dus een oplossing van korte duur. Bovendien veranderen vele softwareleveranciers hun minimale vereisten naar Windows 8 of Windows 10. Een migratie blijft dus onoverkomelijk.

Opvallend is dat slechts 30% van de ondervraagde IT- professionals in een onderzoek door endpoint-securityleverancier Avecto weet had van de officiële end-of-lifedatum van Windows 7.

Wat gebeurt er als ik Windows 7 toch blijf gebruiken?

Betekent the end of life van Windows 7 dat je plots niet meer op je toestel gaat kunnen werken? Nee, je kan Windows 7 blijven gebruiken maar na 14 januari 2020 zal je geen beveiligingsupdates meer ontvangen.

Zo wordt je computersysteem kwetsbaar en zal je gevoelige data niet langer optimaal beschermd worden. Je toestel loopt een verhoogd risico op malware zoals virussen en ransomware. Het risico op datalekken neemt toe en dat is natuurlijk een nachtmerrie voor je onderneming.

Het is dan ook van cruciaal belang dat je overstapt naar een modern besturingssysteem zoals Windows 10. Enkel zo zal je opnieuw beveiligingsupdates ontvangen alsook technische ondersteuning van de klantendienst van Microsoft.

Moet ik een nieuw toestel aankopen om Windows 10 te gebruiken?

Of je een nieuw toestel dient aan te kopen, is afhankelijk van een aantal factoren. In principe is een desktop computer of laptop die Windows 7 kan draaien ook in staat om van Windows 10 gebruik te maken. Het is natuurlijk zo dat nieuwe toestellen een optimale gebruikservaring van Windows 10 met zich meebrengen maar een hardware-upgrade is niet altijd nodig. We raden aan om een IT-specialist te raadplegen die de compatibiliteit van je toestel voor je kan nakijken alvorens je de overstap naar Windows 10 maakt.

In principe is een desktop computer of laptop die Windows 7 kan draaien ook in staat om van Windows 10 gebruik te maken.

Kan ik bestaande programma’s blijven gebruiken?

Een migratie-project kan gevaren met zich meebrengen. Denk maar aan compatibiliteits-issues met andere programma’s. Daarnaast kan de upgrade falen en kan er data verloren gaan. Alvorens je de upgrade start, raden we aan om af te stemmen met een ervaren IT-specialist die kan nagaan of deze software inderdaad compatibel is en optimaal gebruikt kan worden met een modern besturingssysteem.

Hoe kunnen de IT-experts van Datalink jou helpen migreren?

Alvorens we aan de migratie beginnen, checken we steeds een aantal elementen om de migratie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo kijken we na of:

  • Je toestel hardwarematig voorbereid is op een migratie naar Windows 10;
  • Je vertrouwde software kan gebruikt worden in een Windows 10-omgeving;
  • Je data veilig staat om een eenvoudig herstel toe te laten wanneer de upgrade zou falen.

Werk jij al met Windows 10?

Of loop jij binnenkort het risico op beveiligingsissues en datalekken?
Laat je adviseren door de IT-experts van Datalink!

Contacteer Team Datalink

Marco

Marco

Marco

Hallo, ik ben Marco – verantwoordelijke voor IT en Operations. Ik vind het belangrijk dat alles goed gaat binnen Datalink, zodat we gezond kunnen groeien.
Overtuigen met webinars: 5 tips

Overtuigen met webinars: 5 tips

Vandaag de dag is het door COVID-19 nog steeds niet mogelijk om te gaan netwerken of om workshops en opleidingen te volgen zoals we dat voorheen deden. Het laatste jaar is er dan ook een heuse opmars geweest van online opleidingen, workshops via Zoom of Teams en… van webinars! Hoe je met webinars aan de slag kan gaan én deelnemers kan overtuigen, vertellen we je vandaag aan de hand van 5 tips.

Processen automatiseren via je website? Start met deze 5 tips!

Processen automatiseren via je website? Start met deze 5 tips!

Als ondernemer wil je je kunnen focussen op wat voor jou écht belangrijk is. Dit betekent: op tijd en stond de nodige focustime inplannen om te werken AAN je bedrijf in plaats van IN je bedrijf. Toch ligt er veel werk op je bord: offerteaanvragen  behandelen, opvolgmails uitsturen en opdrachten aan je team delegeren en opvolgen. Vandaag deelt Karen 5 tips om de efficiëntie op de werkvloer te boosten door het automatiseren van processen met behulp van je website.