Een betrouwbare website controleren: checklist met 7 tips

Websites overtuigen pas wanneer ze de gebruiker een betrouwbare indruk geven. Wanneer je via het internet op zoek gaat naar informatie, of je wilt een online aankoop doen, dan ga je wellicht ook zelf valideren of de website waar je op terechtkomt ook werkelijk betrouwbaar is. Onbetrouwbare websites bezoeken en daar je gegevens achterlaten of tot transacties over gaan, kan immers nefaste gevolgen hebben.

Deze zeven tips helpen je om een betrouwbare website te herkennen, én kan je aftoetsen in je eigen website om na te gaan of hij voor de test slaagt.

1. Controleer de URL

Werp een kritische blik op de domeinnaam van de website. Het wil niet zeggen dat de website betrouwbaar is wanneer de naam van het merk in de link voorkomt. TechPulse, een nieuwswebsite over de technologiewereld geeft als voorbeeld dat je via https://www.paypal.com.ro.cgi-bin.webscr.obscurejuspurchasedomain.com/webscr?cmd=_login-processing&login_cmd=_login-done&login_access=1355929670 niet op de website van Paypal terecht zal komen.

Om de URL te checken, bekijk je best de informatie aan het begin van de domeinnaam, tot aan de extensie. In bovenstaand geval wordt er verwezen naar “obscurejustpurchasedomain.com”. Ziet de URL er anders uit dan normaal? Dan verlaat je best zo snel mogelijk deze website.

2. Controleer of het duidelijk is wie de website-eigenaar is

Benoemen de contactgegevens op de website een commercieel bedrijf of particuliere persoon? Of ontbreken de contactgegevens? Op betrouwbare websites kan je transparant en duidelijk zien wie de verantwoordelijke is. Zo zie je op de website van Datalink zelfs wie de webexperts, de DPO alsook de IT-experts zijn via foto’s en namen. Zover hoeft het niet te gaan. Bij voorkeur vind je op onze contactpagina alvast de bedrijfsgegevens snel en transparant terug.

 

3. Controleer of de website beschikt over een SSL-certificaat

Je kan erg makkelijk controleren over een website betrouwbaar is aan de hand van het SSL-certificaat. Dit is natuurlijk niet het enige technische element dat je dient te checken maar het is een goed begin 😉 Begint de URL van de website met https of zie je een slotje voor de domeinnaam? Dan beschikt deze website over een beveiligde verbinding. Je kan in de meeste browsers ook klikken op dit slotje voor een verificatie.

 

Betrouwbare website herkennen - SSL certificaat_Datalink

4. Controleer de wettelijke verplichtingen van de website

Ga ook zeker na of alle wettelijk verplichte gegevens aanwezig zijn op de website. Hiermee bedoelen we dan:

 • De naam van de aanbieder
 • Het fysieke adres
 • De contactgegevens
 • Het ondernemingsnummer
 • De toezichthoudende autoriteit
 • Het gereglementeerd beroep
 • Het btw-nummer
 • Het privacybeleid

Gaat het over een webshop? Dan kan je bijkomend ook rondkijken voor:

 • Reviews
 • Keurmerken
 • Certificaten of Awards
 • Algemene voorwaarden

5. Controleer het taalgebruik op de website

Misschien voor de hand liggend, maar bekijk ook zeker het taalgebruik. Bezoek je een website van een grote speler zoals Apple, Nike of Gucci en is de website geschreven in gebroken Nederlands of lijkt het er op dat de volledige webcopy in Google Translate werd gegooid? Dan kunnen de alarmbelletjes best beginnen rinkelen.

6. Controleer de prijzen op de website

Hier geldt: wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook. Zie je net dat exclusieve paar sneakers (of Louboutin pumps voor de dames 😉) waar je al maanden van droomt aan een spotprijs? Dan heb je waarschijnlijk te maken met oplichters. Ga in dit geval zeker de overige tips op deze checklist na, én betaal met paypal of mastercard indien hierbij een kopersbescherming is inbegrepen.

7. Controleer het transparantierapport van Google

Tenslotte heeft Google een handige tool ter beschikking gesteld om de betrouwbaarheid van website na te gaan: het Transparantierapport van Google. Deze tool toetst ingegeven websites af aan een databank van websites waarvan bekend is dat ze malware bevatten of gebruik maken van phishingtechnieken.

Dit kunnen zowel aanvalssites zijn die door hackers zijn opgezet om wereldwijd schadelijke software te hosten en te verspreiden. Maar dit kunnen ook legitieme websites zijn waaraan content is toegevoegd door hackers, of legitieme websites die gebruikers doorsturen naar niet-legitieme websites.

Hoe ga je hiermee aan de slag?

Transparantierapport Google_Datalink

Zo, met deze checklist bij de hand, kan je jouw ontdekkingstocht op het wereldwijde web net iets veiliger voortzetten.

Is jouw website (lichtjes) onbetrouwbaar gebleken en wil je hier iets aan doen? Schakel de webexperts van Datalink in voor een website check-up en ontvang een uitgebreid rapport en een one-on-one toelichting hiervan via telefoon of Skype.

Interesse? Vraag je website check-up nu aan!

Bedrijfsnaam *

Jouw naam en voornaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer

Domeinnaam

Indien je extra info of een concrete vraag wenst mee te sturen, kan dat hier :