SSL : waarom heeft mijn website het nodig?


Over jouw Digitale Assistent

"Danny Daniëls is een gepassioneerde Netwerkarchitect en gecertificeerd Data Protection Officer. Wat hij het liefst doet? IT-omgevingen en processen in kmo's analyseren en bedrijven ondersteunen om slimmer te werken en groeien."

Gegevens die je via het internet deelt, hebben een openbaar karakter. Wanneer je een SSL-certificaat koppelt aan je website, gaat het verkeer via een versleutelde verbinding. Dit wil zeggen dat je je website door middel van een SSL-certificaat extra beveiligt. Daarnaast draagt het onder andere bij aan de betrouwbaarheid van je website, én de positie van je website in de zoekresultaten.

Wat is SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het is een encryptieprotocol dat de communicatie via je website beveiligt. De aanwezigheid van een SSL certificaat kan je herkennen aan het slotje dat bovenaan de adresbalk links van de URL of het webadres staat. We kennen het reeds lange tijd van websites waar je financiële transacties kan uitvoeren zoals die van banken, webshops, en websites waarin je persoonsgegevens verzendt. Alle informatie die je via zo’n website doorgeeft zal tijdens de overdracht geëncrypteerd worden en dus onleesbaar zijn voor derden.

Betrouwbaarheid

Door de aanwezigheid van een SSL-certificaat benadruk je aan de bezoeker dat er veilig met ingevoerde persoonsgegevens wordt omgegaan. Je laat aanvoelen dat je veiligheid belangrijk vindt en dat schept vertrouwen.

SERP’s

Indien de zoekmachines ontdekken dat je website een SSL-certificaat bevat, heeft dat een positieve invloed op je positie in de SERP’s (search engine results pages). De aanwezigheid van een SSL-certificaat is namelijk één van de +- 200 rankingfactoren die zoekmachines zoals Google in acht nemen. Wat SEO (search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie) betreft: het gaat er steeds om dat er zoveel mogelijk acties zijn ondernomen voor een geoptimaliseerde website. Je moet dit dus in een ruimere context bekijken. Indien er veel concurrentie is op bepaalde zoekwoorden kan het echter wel een doorslaggevende factor zijn.

Soorten SSL

EV SSL-certificaten oftewel Extended Validationcertificaten zijn enkel verkrijgbaar na strenge controle. Ze zorgen ervoor dat de adresbalk groen kleurt en stralen daarmee veel vertrouwen uit. Deze certificaten zijn ideaal voor webshops, websites waarin financiële verrichtingen plaatsvinden en privacygevoelige websites.

SSL certificaten met organisatievalidatie bevestigen de identiteit van de houder van het certificaat. De aanvrager wordt dus gecontroleerd. Dit certificaat vertoont het slotje in de adresbalk samen met de HTTPS-vermelding.

SSL certificaten met domeinvalidatie zijn het snelst leverbaar. Er worden geen organisatiegegevens opgenomen in het certificaat, maar naast de URL verschijnen wel het bekende slotje en de vermelding https.

Wens je meer informatie, persoonlijk advies of assistentie bij de aanvraag en installatie van SSL certificaten?
Dan kan je bij de medewerkers van het Datalink Support Team terecht.

Deze slimme tip verder verspeiden? Deel dit bericht!